Un prieten de-al meu și-a luat săptămâna trecută Sherlock Holmes-ul gratuit de la elefant.ro.
Azi m-a întrebat o chestie legată de DRM. Sunt convins că sunteți mai mulți care aveți această întrebare, așa că răspund aici.
Vad ca la asta pe care o am eu trebuie sa am cont si sa fiu autentificat la adobe.
E vreo treaba generala sau e doar legata de o carte anume?
Răspuns: mare parte a editurilor care au decis să facă pasul spre ebook-uri, sunt temătoare că le va fi piratat conținutul. Așa că folosesc tehnologia DRM. Mai sunt și unele edituri care nu folosesc DRM.
Pentru a citi ebook-urile cu DRM, e nevoie de un cont la Adobe și de un dispozitiv înregistrat (tot la Adobe). Pentru asta se folosește un soft care suportă înregistrarea la Adobe sau chiar cel de la Adobe – Adobe Digital Editions.
În momentul în care iei un ebook cu DRM de la elefant, primești un fișier cu extensia acsm. Acesta se încarcă în ADE și conținutul ebook-ul se descarcă atunci. El devine disponibil pe dispozitivele înregistrate (pe loc, dacă importul s-a efectuat pe acel dispozitiv sau când se sincronizează cu librăria principală, de obicei un PC).
Atenție, pot fi înregistrate maxim 6 dispozitive.
Prietenul meu plusează și mă întreabă mai departe:
Dar dacă eu ți-o dau ție, nu apare conflict?
Ei bine, tocmai acesta e scopul DRM-ului. Ca tu să nu mi poți da mie ebook-ul cumpărat de tine. Iar eu dacă voi încerca să descarc ebook-ul pe un dispozitiv înregistrat cu alt id decât al tău, voi primi o eroare de forma ”You’re not authorized to view these content.”
Desigur, există și zona ”gri” în care mă pot considera îndreptățit să scot DRM-ul de pe ebook-urile pe care le-am cumpărat. Dar doar eu mă consider, legea nu.
Salut,
Merci frumos de lămuriri. Din păcate e nasol. Se duce vremea cănd mergeai pe la un prieten și luai cu împrumt 2-3 cărți sau făceam schimb de cărți. Într-adevăr are utilitatea lui un e-bookreader, respectiv cartea electronică, dar parcă mai bine mă împac cu o carte de hârtie în mână.