Ebook reader Sony PRS T3 S – construcție
Compact, bine construit. Cred că este unul din cele mai robuste ebook readere de până acum. Este mai ușor și mai mic decât versiunile anterioare (PRS T1/2) și decât Kindle Paperwhite.
Butoanele funcționează foarte bine. Ecranul răspunde bine la comenzi, dar nu la fel de la bine ca Paperwhite.
Accesul la cardul micro SD e dificil. Trebuie desfăcută carcasa. Necesită ceva obișnuință.
Ecranul are rezoluție 758 x 1024, la fel ca și Paperwhite. Mai jos se pot vedea PRS T3S, PRS T1 și KPW (generația 1). Fontul e mai bine conturat la PRS T3 și KPW.

1. Sony PRS T3S 2. Sony PRS T1 3. Kindle Paperwhite gen 1
Software
A rămas, în mare, nemodificat față de versiunile anterioare. Spațiul disponibil pentru cărți este 1GB. Suportă card micro SD de max 32GB.
E foarte utilă integrarea cu Evernote Clearly.
Epub-uri redă fără probleme.
Mai delicat e cu fișierele pdf. Sunt nevoie ceva setări suplimentare:
- pdf-uri cu text simplu – fără probleme, la fel ca și predecesorii.
- pdf-uri mai complexe cu text, tabele, grafice și poze – dacă se face zoom, se păstrează doar textul. Un tutorial de conversie a pdf-urilor mai complexe, aici. În mod Landscape și Fit Landscape Width, ”rupe” imaginea în două sau mai multe părți și mărește suficient
- pdf-uri scanate, pagină pe pagină – am utilizat un fișier de 11MB, se vede foarte bine în în mod Landscape și Fit Landscape Width, ”rupe” imaginea în două sau mai multe părți și mărește suficient
- pdf-uri scanate, două pagini pe pagină – am utilizat un fișier de 60MB, se vede foarte bine în mod Landscape și 2-Column Split și mărește suficient.
Față de PRS T1 am observat că se mișcă mult mai bine cu pdf-uri de dimensiuni mari. Cele două pdf-uri scanate au fost romane siropoase descărcate de pe scribd.
Browser-ul web funcționează decent, dar luați-vă gândul de la navigare web. Același lucru e valabil chiar și pentru Paperwhite. Ebook reader -ele sunt pentru citit.
Concluzie
Ebook reader – ul Sony PRS T3 S este o alternativă bună pentru cei care doresc să scape (sau nu doresc să intre) de ecosistemul Amazon.
Ce aș avea să-i reproșez lui PRS T3 este accesul greu la cardul micro SD.
Software-ul funcționează bine, nu se mai blochează ca PRS T1, ecranul răspunde bine la comenzi, dar nu la fel de bine ca un Kindle Paperwhite. Ghosting-ul nu a apărut deloc (am dezactivat refresh-ul complet). Îmi place Evernote Clearly. Când se consumă bateria, se poate încărca timp de 15 minute și oferă autonomie pentru încă 600 de pagini.
Modelul are două variante:
Buna ziua,
Sigur la data articolului, eMag vindea la 800-900lei varianta cu lumina la cap?
Pt ca acum, eu am luat cu 810 (la reducere, ca iar e 900) varianta fara…
Salut Cătălin și bine ai venit. Prețul din articol e cel neredus. Într-adevăr, în acest moment e o reducere la Sony PRS T3 cu lumină. Varianta albă costă 750 de lei. Aceste reduceri sunt ocazionale. Din acest motiv prefer să pun prețul neredus.
Sony PRS T3, varianta cu lumină, costă 900 de lei în România.
Sony PRS T3S, fără lumină, costă cca 100 eur în Germania, cu tot cu transport. În România nu se găsește.
Am citit ambele review-uri (am si T1 si T3) si nu am vazut nicaieri tratat subiectul diacritice.
E un lucru mi se pare foarte grav – se vorbeste relativ mult despre lucruri relativ lipsite de importanta, dar prezentarea e mai buna decât cele de pe la amazon si similare.
Tinând cont ca diacriticile ajuta enorm citirea (uite, acest mesaj e fara diacritice, si poti compara), lipsa de teste cu diacritice este regretabila.
De asemenea, nu am observat sa fi indicat în text ca Sony are o versiune “originala” de Acrobat Reader, nu un emulator cum sunt la majoritatea celorlalte ereadere. Faptul ca stie câteva formate “libere” a fost pentru mine un atu decisiv atunci când am cumparat T1. Si apoi T3.
Aparatul reda suficient de bine si pozele, dar la fel cum reda copertele cartilor (acele care au).
Ai atins bine “instabilitatea” softului, asta înseamna ca te-ai jucat ceva cu el – e un lucru bun.
Dar vreau sa aduc în discutie un lucru problematic: majoritatea cartilor cu diacritice care se vad perfect pe T3 nu se vad pe T1. Întrucât mai am ereadere, stiu ca acele carti nu sunt problema ci T1 are undeva o hiba. Pâna acum internetul tace, probabil pentru ca putina lume are nevoie de diacritice.
Salut Marian și bine ai venit pe bookreader.ro.
Îți mulțumesc pentru sugestii. Informația despre versiunea originală de Adobe e foarte utilă.
Subiectul semnalat de tine e dezbătut într-un articol separat aici
Cunosc acel site.
Din pacate nu este exact ceea ce caut.
Solutia 1 (Amasis) nu merge, adica nu e universala.
Solutia 2 presupune un pic de heckareala, si este dupa parerea mea, complet inutil.
Ambele readere, T1 si T3 (si multe altele) vad corect diacriticile.
Cartile sunt prost facute. Problema este similara subtitlurilor de la filme – fiecare “autor” foloseste o setare proprie, un soft numai al lui etc etc etc.
Cu calibre, fara nici o heckareala pot fi facute carti care sa fie citite cu diacritice corecte (adica precum în Preview în calibre) pe toate readerele pe care le am, cu ceva mai multa atentie si pe T1 (de aceea am spus ca e o hiba cu T1 – nu am idee daca am ultimul FW, nu i-am facut nici un upgrade – în general nu fac upgradeuri decât daca e absolut necesar).
Concluzia e ca, dar e numai parerea mea, aceste ereadere Sony sunt poate cele mai bune scule pe care le poate avea un român. Pentru ca, si aici sunt numai criteriile mele, pot reda o varietate de formate, pot reda PDFuri cât se poate de bine (erori sunt numai la PDFurile de pe net, facute cu te miri ce software cracuit, ca nu toata lumea da 800$ pe Acrobat), arata distins, si sunt suficient de elegante. În plus au touchscreen, ceea ce a un mare avantaj. Sigur, au venit din urma multe alte firme, care nu existau acum câtiva ani, dar nu îmi schimb parerea.
Deci ce cauți mai exact, dacă deja știi ce trebuie să faci ca să vezi corect diacriticele?
Draga Horia,
Practic nu caut nimic, eventual o explicatie.
Am dat peste acest review cautând o explicatie pentru situatia în care atât T1 cât si T3 (presupun ca T2 care e o clona de T1) pot reda diacritice, dar nu toate cartile cu diacritice sunt vazute corect de T1, dar sunt vazute corect de T3 si alte ereadere.
Si am fost mirat ca o astfel de informatie, mai precis cum se comporta T1 cu cartile românesti, lipseste dintr-o prezentare pentru români. În rest este o prezentare buna, se vede ca l-ai bibilit un pic, nu l-ai primit cu posta de seara si a doua zi ai si pus comentariul pe amazon, asa cum se procedeaza de obicei.
Întrucât formatul ePub este practic un HTML (un pic mai special) ZIPat, îl voi “sparge” pâna la urma. Nu sunt decât 5 variabile, deci 32 de combinatii.
Oamenii nu ar mai fi avut ce să comenteze dacă era un review perfect :).