Acum 3 ani de zile vizitam Tuol Sleng – Muzeul Genocidului din Phnom Penh. Apoi am vizitat Memorialul Durerii de la Sighet.
Diferența dintre cele două este imensă. Dacă în Cambodgia au ales să arate efectiv atrocitățile la care au Khmerii Roșii au supus pe cei care se împotriveau sistemului, la Sighet au pus totul în context și alături de persecuții au prezentat contextul istoric, internațional, actorii etc. Fiecare în felul ei sunt lecții de istorie care impresionează. În fiecare dintre ele am petrecut ore bune și am ieșit complet răvășit.
Săptămâna trecută, unul din subiectele care a ținut capul de afiș a fost condamnarea definitivă a lui Vișinescu la 20 de ani de închisoare.
Ceea ce s-a întâmplat în perioada comunistă în România a lăsat urme adânci în conștiința noastră ca nație. Și cred că acest lucru e vizibil chiar și acum. Și cred că mai e nevoie de încă o generație, pentru a putea diminua răul făcut de opresiunea comunistă. Din păcate, sistemul educațional ignoră acele răni. Dacă am prezenta generațiilor actuale ceea ce s-a întâmplat atunci, poate nația și-ar rezolva mai ușor problemele.
Totuși, sunt și profesori care aleg să prezinte lucrurile așa cum s-au întâmplat.
De fapt, de 7 ani am un curs opțional la clasa a VIII-a – ,,Rezistența armată anticomunistă și represiunea în Argeș-Muscel’’, iar aici pun accent pe mișcarea Haiducilor Muscelului din Nucșoara (aproape un semestru), pe fenomenul reeducării de la Pitești și pe destinele câtorva argeșeni care au sfârșit în închisorile comuniste – Ion Mihalache la Râmnicu Sărat, Gheorghe Brătianu la Sighet în primul rând. Dar bineînțeles că le mai vorbesc și despre alte aspecte și le pun filme cum ar fi – Undeva în est, Binecuvântată fii închisoare, altele din seria Memorialului Durerii sau înregistrări de-ale mele cu foști deținuți politic.
[sursa]
Pentru cei care au trecut de vârsta școlii (și nu numai) și nu mai pot participa la opționalele clasei a VIII-a ținute de prof. Cătălin Nedelcu, am făcut o scurtă listă (la care puteți contribui și voi) de cărți bazate pe acest subiect.
- Pitești. Cronica unei sinucideri asistate de Alin Mureșan
- Memorialul durerii de Lucia Hossu Longin
- Rănile memoriei. Nucșoara și rezistența din munți de Aurora Liiceanu
- Închisoarea noastră cea de toate zilele de Ion Ioanid vol. 1, 2, 3
- Memorialul Durerii Sighet
- Tuol Sleng Phnom Penh
Leave a Reply