Azi, în 2013, există destui cumpărători de ebook-uri, dar și ceilalți, marea majoritate, care încă preferă cărțile „adevărate”.
Cele mai importante edituri din lume, au undeva la 24% venituri din vânzarea cărților digitale. Se prognozează o creștere destul de rapidă a vânzărilor de ebook-uri. Astfel, dacă în 2012 vânzările de cărți digitale au atins 3.2 miliarde USD, experții sunt de acord că se va ajunge undeva la 9.7 miliarde USD în 2016. Ambele valori se referă la venituri realizate pe tot globul, deci se așteaptă o triplare a vânzărilor. Totuși trebuie subliniat, că un procent important din clienții care preferă formatul digital locuiesc în America de Nord.
Rolul librăriilor tradiționale este de facilitare a „descoperirii” cărților și a bucuriei de a citi. Ce se va întâmpla cu acestea când formatul digital al cărții va fi preferat?
Librăriile tradiționale au și un important rol social, ele organizează lansări de cărți, discuții cu autorii, și alte evenimente care au ca scop promovarea lecturii.
Există librării elegante, unde cărțile sunt puse în evidență cu mare atenție și grijă față de detalii; unele braduri (Barnes & Noble, WHSmith etc.) au dus „aranjatul” cărților la nivel de „știință”.
Cum se va face tranziția de la vanzarea exclusivă de cărți în format tipărit, la promovarea ebook-urilor?
Există acum următorul fenomen destul de răspândit: te duci în librărie, vezi niște cărți interesante, pleci acasă și le cumperi de pe net. Adică librăria produce venituri pentru alții.
Unele librării vând e-readere și tablete; eventual primesc comisioane din vânzari de ebook-uri.
Dar nici acestea nu cred că sunt soluții bune. Singura idee care pare potrivită pentru un lanț de librării, ca să reziste în piață, este lansarea unei infrastructuri proprii pentru ebook-uri sau, mai clar, să vândă propriile ebook-uri direct clienților. Așa ar putea să își păstreze identitatea și să rămână în business.
Dar în România majoritatea librăriilor au o problemă: în timp au pierdut legătura cu editurile, a fost mult mai comod să cumpere toate cărțile de la unul sau mai mulți distribuitori specializați. Fără o legatură solidă cu editurile nu prea poți să lansezi propriile ebook-uri. Organizarea unei infrastructuri pentru ebook-uri presupune și realizarea unor aplicații pentru tablete sau e-readere.
În Romania e liniște din acest punct de vedere. Cu vânzari de ebook-uri mult sub 1%, problemele care sunt deja presante, mai ales pe continentul nordamerican, nu sunt de interes aici. Eu sunt din Brașov și am mulți cunoscuți, însă … nu știu pe nimeni care sa aibă un e-reader!
[sursa], [sursa foto]
Eu cred că librăriile actuale vor evolua spre cafenele în care te mai duci și vezi o carte, bei un cico, apoi vei cumpăra cartea folosind sistemul oferit de librărie. Dacă oferă așa ceva.
Cam aşa e la Humanitas acum din câte am înţeles: în Cluj şi Bucureşti cel puţin. Mergi, bei o cafea sau un ceai şi între timp poţi frunzări câte o carte.