Protecţia cărţilor în format digital este una dintre preocupările principale ale furnizorilor de e-book-uri de pretutindeni. DRM-ul este una din soluţii dar utilizatorii sunt nemulţumiţi din cauza faptului că acesta limitează transferul cărţilor de pe un dispozitiv pe altul.
În timp au apărut alte soluţii, una dintre acestea fiind cea oferită de eBoekhuis, o companie care se ocupă de watermark-uri digitale.
Un student al Universităţii din Twente a disecat soluţia de tip watermark a celor de la eBoekhuis ca să vadă cum funcţionează tehnologia. După cum bine ştim, un fişier de tip EPUB este o arhivă de pagini, stylesheet-uri şi imagini. Watermarking-ul constă în inserarea unei imagini de foarte mici dimensiuni pe fiecare pagină. Conţine un cod de tranzacţie, un identificator unic care reprezintă timpul şi data achiziţiei reprezentate printr-o valoare hexadecimală de 32 biţi.
Studentul cu pricina a folosit un utilitar de mărire a imaginii şi a observat că în cadrul unei asemenea imagini de marcaj există o linie subţire care reprezintă un cod de bare (alb și gri). Dacă înlocuieşti culoarea gri a barelor de cod cu negru şi măreşti imaginea cu 100 de pixeli, poza reprezentând codul de bare devine vizibilă. Imaginea e bine ascunsă astfel încât piraţii de cărţi electronice să întâmpine dificultăţi în a înlătura-o.
Tehnologii de genul acesta ar putea reprezenta sfârşitul DRM-ului în viitorul apropiat. Cu ebook-uri ce folosesc watermark-uri până şi piratarea lor va deveni mai dificilă dar cel puţin vom putea transfera un EPUB de pe un dispozitiv pe altul fără a fi nevoie să-i înlăturăm iniţial protecţia DRM.
Cum vi se pare această soluție? Și îi întreb și pe cei de la edituri sau libării care urmăresc acest blog.
[sursa]
Leave a Reply